Nieuwsgebruik in het onderwijs

Jongeren hebben weinig belangstelling voor het nieuws

Nieuwsgebruik is belangrijk om up to date te blijven van de laatste ontwikkelingen. Echter blijkt onder jongeren weinig belangstelling voor het nieuws. 

Marko van Heukelingen – MBO-docent Zadkine-Startcollege – vertelt in een interview op radio 1 over zijn bevindingen omtrent jongeren en hun interesse in het nieuws. Van Heukelingen maakt duidelijk dat het gros van de  jongeren het nieuws alleen meekrijgt via sociale media kanalen, als snapchat en instagram. Op deze sociale media kanalen is enorm veel informatie te vinden en deze informatie is niet altijd betrouwbaar. Extreme onderwerpen en ideeën, bijvoorbeeld conspiracy theorieën, zijn op deze kanalen niet vreemd. 

Van Heukelen vertelt over het gebruik van sociale media: ‘Social media is zoveel dat je bijna niet het echte en neppe van elkaar kan onderscheiden.’ 

Van Heukelen besteedt in zijn lessen aandacht aan actueel nieuws. Hij geeft aan dat het noodzakelijk is politieke onderwerpen toe te lichten. Immers kunnen veel  leerlingen voorafgaand aan de les geen enkele politieke partij noemen. Daarnaast geeft Van Heukelen aan ook de persconferenties terug te kijken en te bespreken in de klas. 

Volgens Van Heukelen zal de politiek hier een grote taak dienen te krijgen in de oplossing van dit probleem. 

Van Heukelen over de politiek: ‘vergeten de belangrijke groep, de jongeren. Volgens Van Heukelen dient de politiek jongeren het inzicht te geven over belangrijke zaken, zoals politiek. Van Heukelen voegt daaraan toe: ‘Waarom alle jongeren bijvoorbeeld zouden moeten stemmen.’

GO21 laat leerlingen kennis maken met het nieuws

Het gebrek aan interesse in nieuws is duidelijk. Jongeren hebben hier te weinig belangstelling voor en halen het nieuws, dat ze wel lezen, uit verkeerde bronnen. GO21 heeft hierom lesmodules voor het voortgezet onderwijs en het MBO met de domeinen Mediawijsheid en Informatievaardigheden om de leerlingen op een aantrekkelijke manier kennis te laten maken met nieuws, maar ook de leerlingen te behouden voor nieuws op sociale media. 

In de lesmodules van Mediawijsheid worden de verschillende sociale media kanalen uitbundig behandeld. De nadruk in deze lesmodules wordt gelegd op het bepalen van correcte informatie in deze media. In de lesmodules van Informatievaardigheden kijken de leerlingen kritisch naar online informatie. De brandende vragen ‘Hoe kan ik kritisch omgaan met online informatie?’ en ‘Hoe kan ik nep- en echt nieuws van elkaar onderscheiden?’ worden in deze lesmodules uitgebreid behandeld. 

Bron: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nieuws-en-co/8c5d004a-34cc-4dd1-b479-dbafb8c77a24/2021-02-02-nieuwsgebruik-van-ouderen-en-jongeren-verschilt-enorm 

Deel dit bericht :

Wilt u weten hoe u concreet kunt starten met digitale geletterdheid?

Wij leveren maatwerk