Go 21

Lesmateriaal leerlijn via Digitale Geletterdheid

Hoe wilt u dat uw lesprogramma eruit ziet?

Keuzevrijheid en persoonlijke aandacht staan bij ons op één. De modules die door ons worden aangeboden, bevatten lesstof voor zeven lesweken. De lesstof kunt u naar eigen wens indelen in de zeven lesweken.

De vier modules zullen verder worden toegelicht om inhoudelijk meer duidelijkheid te creëren.

ICT-basisvaardigheden


De module ‘ICT-basisvaardigheden’ behandelt de fundamentele ICT-vaardigheden die leerlingen hard nodig hebben in de 21e eeuw. Wij leveren een introductie waarin alle digitale facetten langskomen die nodig zijn om het nieuwe schooljaar degelijk op te starten: wifi, schoolsite, rooster, mail, Cloud, printen, wachtwoorden, Word, PowerPoint, Excel, etc. Voor Google, Apple en Microsoft bieden we uitgebreid materiaal dat doorloopt van de eerste basis tot geavanceerd gebruik.

Mediawijsheid


De module ‘Mediawijsheid’ biedt een breed scala aan gethematiseerde, actuele en interactieve lessen over ons gebruik van online media in deze tijd. Leerlingen staan stil bij onderwerpen als cyberpesten, fake news, privacy, beeldvorming, phishing, influencers, datadiefstal en nog veel meer. Ook worden gevaren als verslavingen en aandoeningen aangestipt en updaten wij de stof maandelijks om de actualiteit te volgen.

Informatievaardigheden


De module ‘Informatievaardigheden’ gaat over het effectief zoeken, verzamelen, gebruiken, verwijzen, verwerken, presenteren, evalueren en bijwerken van online informatie. In deze lessenreeksen wordt telkens gewerkt aan een project, zoals het bouwen van een website of animatie: u kunt zelf kiezen. Hierbij leren leerlingen stapsgewijs en strategisch om te gaan met informatie.

Computational thinking


De module ‘Computational thinking’ verschaft leerlingen inzicht in de werking van de apparaten die hen dagelijks omgeven. In speelse, praktische lessen wordt gewerkt met robotjes, 3D-modellen, VR-brillen en 3D-printers. Door zelf te programmeren, ontwerpen en coderen op een basaal niveau ontdekken leerlingen wat een algoritme is, wat A.I. en A.R. inhoudt en wat toekomstige technologie voor ons in petto zou kunnen hebben.

 

Nieuwsgierig naar de lesstof?

Vraag voor uw school vrijblijvend een proefles Digitale Geletterdheid aan.

Mogelijkheden voor de modules

Wij geloven in de kracht van delen. Als school heeft u de keuze een doorlopende leerlijn te implementeren of digitale geletterdheid binnen de reguliere vakken op te nemen. Samen met de leraren en het schoolbestuur bepalen we de inhoud van de modules of trainingen afhankelijk van het niveau van de leerlingen. Door de lesvormen en het materiaal op de juiste manier af te stemmen is er een goede aansluiting op de belevingswereld van leerlingen. Deze inventarisatie geeft inzicht in de mogelijkheden van de modules en leerlijnen. Zo kunt u beter bepalen hoe digitale geletterdheid voor jullie school in het leerplan past en heeft u een op maat afgestemd lesprogramma.
Om u een betere indruk te geven van de verschillende mogelijkheden die GO21 biedt voor de modules zal verdere toelichting volgen per mogelijkheid.

Doorlopende leerlijn

Wanneer u gebruik maakt van de doorlopende leerlijn ontvangt u alle vier de modules, docentenhandleidingen, leerling modules en presentaties. GO21 zorgt ervoor dat alles is afgestemd naar wens van u en uw school.

Losse modules

Wanneer u kiest voor het afnemen van één of meerdere modules ontvangt u docentenhandleidingen, leerling modules en presentaties. Wij raden u aan om bij een afname van drie losse modules te kiezen voor de doorlopende leerlijn gelet op de kosten.

Een modules bestaat uit de 4 kernelementen van de SLO richtlijn, zo bevat onze leerlijn de volgende elementen:

 • Mediawijsheid leerjaar 1 – 12 lessen
 • Mediawijsheid leerjaar 2 – 13 lessen
 • Mediawijsheid leerjaar 3 – 11 lessen
 • Informatievaardigheden 1: 11 lessen + 9 extra lessen
 • Informatievaardigheden 2: 10 lessen + 9 extra lessen
 • Informatievaardigheden 3: 10 lessen
 • Robotica Ozobot Evo: 7 lessen
 • Robotica Ozobot Bit: 6 lessen
 • Technologie van de toekomst: 16 lessen
 • Cospaces: 8 lessen
 • ICT-basisvaardigheden leerjaar 1*: 19 lessen
 • ICT-basisvaardigheden leerjaar 2*: 10 lessen
 • ICT-basisvaardigheden leerjaar 3*: 17 lessen

* De lessen van ICT-basisvaardigheden zijn gemaakt voor Office, Gsuite en Ipad.

Alle lessen zijn modulair opgebouwd, dus er hoeft niet een specifieke volgorde te worden aangehouden. Verder voeren we ieder kwartaal een update van de lessen door en worden er nieuwe lessen toegevoegd.

Projectweken

Tijdens projectweken leren wij in een week tijd de leerlingen de basis van programmeren. Er zal zelfstandig en in groepsverband worden gewerkt aan verschillende opdrachten en games. GO21 kijkt samen met de school naar de invulling van de projectweek. Wij regelen het lesmateriaal en faciliteren uw school met studentdocenten die de lessen verzorgen. Binnen de projectweek krijgen leerlingen de vrijheid om zelf te bepalen welke eindopdracht ze willen volgen en hoe hun game/virtuele wereld eruit komt te zien. De studentdocenten leggen uit welke tools de leerlingen kunnen gebruiken binnen hun game/virtuele wereld.
Binnen de projectweek is voldoende plaats voor differentiatie op elk niveau. Met ons lesmateriaal kunnen we elke leerling uitdagen om het maximale uit zijn/haar project te halen.

Docenten bootcamp

Ook docenten kunnen nog genoeg leren, om docenten up-to-date te houden en kennis bij te brengen heeft GO21 de docenten bootcamp ontwikkeld. Gedurende drie sessies van elk drie uur wordt de kennis bijgespijkerd van Microsoft Office 365 en/of Google G-suite.

Lesmateriaal kerndoelen SLO_

Ons lesmateriaal is ontwikkeld door zowel onderwijs docenten als technische studenten en voldoen aan de kerndoelen van het SLO. Elke lesmodule bestaat uit ongeveer 7 lesuren. Bij elke module is een docentenhandleiding aanwezig. Hierin staat een samenvatting van de les, leerdoelen, tijdsindeling, begrippen en werkvormen. De docenten hebben uiteraard de vrijheid om hier vanaf te wijken. Binnen het lesmateriaal kan heel makkelijk een extra opdracht, een vraag of een afbeelding of video worden toegevoegd.