FAQ - GO21
Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over GO21 in het algemeen, de implementatie van de lesmodules, op maat gemaakte lesmateriaal, informatie over een demo of proeflicentie en de toetsingsmogelijkheden. Mocht uw vraag hier niet tussen staan, mail of bel ons. Wij staan u graag te woord.
Leerlingen groeien op in een tijdperk waarin digitale toepassingen een centrale plek innemen in ons leven. Door de snelle maatschappelijke en technologische ontwikkelingen is het belangrijk onderwijs aan te laten sluiten op de moderne maatschappij. Dagelijks komen leerlingen in contact met digitale apparaten. Het is belangrijk dat zij weten hoe ze deze apparaten op een veilige manier kunnen gebruiken. De vraag vanuit de arbeidsmarkt naar digitaal vaardigheden neemt toe en het onderwijs heeft behoefte aan een goede aansluiting. In de praktijk zie je dat leerlingen ontzettend handig zijn met hun mobiele telefoon maar dit betekent niet dat leerlingen ook daadwerkelijk digitaal geletterd zijn.Daarnaast is het essentieel dat leerlingen zich bewust worden van de digitale wereld die zij betreden en hoe zij zich hierbinnen op een gezonde, veilige en kritische manier kunnen bewegen.
De Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) heeft het vakportaal digitale geletterdheid opgesteld om de 21-eeuwse ontwikkelingen te integreren in het voortgezet onderwijs. Digitale Geletterdheid is opgedeeld in vier digitale vaardigheden: ICT-basisvaardigheden, Mediawijsheid, Informatievaardigheden en Computational Thinking.
De Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) maakt bij het vakportaal Digitale Geletterdheid onderscheid in de vier digitale vaardigheden; ICT-basisvaardigheden, Mediawijsheid, Informatievaardigheden en Computational Thinking.
ICT-basisvaardigheden
Het is belangrijk dat leerlingen begrijpen hoe digitale apparaten werken zodat ze hier op een goede manier mee om kunnen gaan. ICT-basisvaardigheden focust zich op het uitleggen van standaard programma’s op een computer. Denk daarbij aan tekstverwerkers, maar bijvoorbeeld ook aan hoe gecodeerd kan worden.
De lesmodule ICT-basisvaardigheden houdt zich bezig met het begrijpelijk maken van de verschillende vormen van technologie. Bij de lesmodule worden de basisfuncties van computers en computernetwerken besproken. Door de leerlingen deze basisfuncties toe te reiken, leert de leerling de consequenties van het plaatsen van gegevens op de computer. ICT-basisvaardigheden liggen daarmee ook ten grondslag van de andere drie modules.
Voor meer informatie over deze lesmodule? Ga dan naar: https://go21.nl/ict-basisvaardigheden/
Mediawijsheid
De lesmodule Mediawijsheid houdt zich bezig met alle media die in de huidige samenleving relevant is. Tegenwoordig zijn de verschillende sociale media populair bij leerlingen. In deze lesmodule worden niet alleen de mogelijkheden van media, maar ook de gevaren van bijvoorbeeld sociale media besproken. In de lesmodule worden leerlingen geprikkeld om kritisch te kijken naar de verschillende vormen van media en niet alles te geloven wat op de platforms terecht komt.
Voor meer informatie over deze lesmodule? Ga dan naar: https://go21.nl/mediawijsheid-2/
Informatievaardigheden
De lesmodule Informatievaardigheden houdt zich bezig met het juist formuleren en bestuderen van informatie. Bij deze lesmodule worden leerlingen getriggerd om informatie te beoordelen op bruikbaarheid en betrouwbaarheid. Door de toename van digitalisering is er steeds meer informatie online. Deze informatie kan tegenwoordig gemakkelijk gepubliceerd en gemanipuleerd worden. Voor leerlingen is het hierdoor cruciaal geworden kritisch om te gaan met alle informatie die online te vinden is.
Voor meer informatie over deze lesmodule? Ga dan naar: https://go21.nl/informatievaardigheden-2/
Computational Thinking
De lesmodule Computational Thinking houdt zich bezig met de computertechnologie die tegenwoordig niet meer te missen is als het gaat om ingewikkelde vraagstukken en onderzoeken. Tijdens de lesmodule leren de leerlingen met verschillende soorten computer technologieën om te gaan. De leerlingen leren door gebruik te maken van een specifiek digitaal middel ingewikkelde problemen op te kunnen lossen.
Voor meer informatie over deze lesmodule? Ga dan naar: https://go21.nl/computational-thinking/
De lesmodules van GO21 zijn allen verwerkt in het online platform van Learnbeat. Met het online platform van Learnbeat kan jij als school gemakkelijk kiezen welke leerstof van welke lespakketten je wilt gebruiken. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen vijf lesmodules van ICT basisvaardigheden, vijf lesmodules van Mediawijsheid en tien lesmodules van Informatievaardigheden te nemen. Andere combinaties zijn uiteraard ook denkbaar.
Iedere lesmodule bevat een werkvorm. Wanneer je als school weinig tijd hebt de gehele lesmodule te behandelen of de lesmodule projectmatiger wilt uitvoeren kan er ook gekozen worden alleen de werkvormen te behandelen.
Indien je als school naast de geboden mogelijkheden extra maatwerk wilt op de huidige lesmodules, is dit natuurlijk altijd bespreekbaar.
We bieden een pakket aan opdrachten en theorie per les. Deze kun je volgen voor een complete les. De blokken theorie en opdrachten kun je verplaatsen. Zo kun je dus kiezen in welke volgorde je deze terug laat komen. Ook kun je blokken uit de les halen als je meer tijd en aandacht wil voor een ander onderwerp. De inhoud van de blokken staat vast, maar we staan altijd open voor feedback mochten je daar dingen in veranderd willen zien.
De lesmodules van GO21 kunnen op verschillende manieren geïmplementeerd worden op jouw middelbare school.
Mogelijkheid 1: Digitale Geletterdheid als losstaand vak
Een extra vak toevoegen aan het huidige vakkenpakket van de school. Hierbij kan het losstaande vak digitale geletterdheid toegevoegd worden met de daarbij horende lesmodules; ICT-basisvaardigheden, Mediawijsheid, Informatievaardigheden en Computational Thinking. Gekozen kan worden om alle vier de lespakketten wekelijks te geven, maar hier kan ook een keuze in worden gemaakt, waarbij de lesmodules in periodes worden opgedeeld.
Mogelijkheid 2: Digitale Geletterdheid tijdens projectweken
Tijdens projectweken kunnen de verschillende lesmodules van Digitale Geletterdheid aangeboden worden. Tijdens een projectweek kan ervoor gekozen worden één of meerdere lesmodules aan te bieden Door het jaar heen kunnen meerdere aansluitende lesmodules gegeven worden.
Mogelijkheid 3: Eenmalige cursusdag Digitale Geletterdheid
Wanneer je school specifieke lesmodules als belangrijk acht en deze graag wilt aanbieden bij leerlingen, kan ervoor gekozen worden een dag of dagdeel te besteden aan één of enkele lesmodules.
We denken graag met je mee!
De lesmodules van GO21 kunnen op verschillende aangereikt worden op jouw middelbare school.
Mogelijkheid 1: Studentdocenten van GO21 inhuren
Als school kun je ervaren studentdocenten inhuren van GO21 voor het geven van de lesmodules. Deze studentdocenten hebben al meerdere malen deze lesmodules gegeven en veel ervaring met zowel het lesgeven als verstand van de inhoud van de lesmodules. Als middelbare school hoef je zo geen geschikte docenten te vinden die deze lesmodules kunnen verschaffen.
Mogelijkheid 2: Eigen docenten les laten geven
Als school heb je ook de mogelijkheid eigen docenten in te schakelen om de lesmodules van GO21 te verschaffen. Voorafgaand kunnen de docenten begeleid worden om op de juiste manier de lesmodules les te geven.
De lesmodules kunnen zeker ook eenmalig of voor een enkel dagdeel gebruikt worden. De lesmodules zijn zo ontworpen dat iedere les apart gegeven kan worden. Handig als je als middelbare school een cursus geeft of projectdag hebt.
We bieden een doorlopende leerlijn Digitale Geletterdheid voor leerjaar 1, 2 en 3. Hierin bieden we modules op het gebied van ICT basisvaardigheden, Mediawijsheid, Informatievaardigheden en Computational Thinking. Deze leerlijnen kun je in zijn gehaal afnemen, maar je kunt ook kiezen voor losse modules en voor verschillende jaarlagen.
Wanneer je er voor kiest met de lesstof van GO21 te gaan werken gaan we met je om tafel om te kijken welke leerstof het beste aansluit bij het onderwijs dat je wil geven. We kunnen je adviseren over welke lesstof het beste bij je past, en kunnen onze visie op implementatie met je delen.
We vinden het heel belangrijk dat de lesstof constant vernieuwd wordt, omdat er zoveel veranderd in de digitale wereld. Omdat we met een online platform werken kunnen we de lesstof laten aansluiten op de actualiteit. De basis blijft altijd hetzelfde, maar de voorbeelden en context die we gebruiken proberen we telkens aan te passen op de belevingswereld van de leerlingen.
De lesmodules van GO21 zijn voor ieder niveau beschikbaar gemaakt. De lesmodules zijn te onderscheiden in de niveaus VMBO en HAVO/VWO. Daarnaast zijn er in iedere lesmodule extra opdrachten gemaakt en heeft iedere lesmodule een werkvorm. Zo kan iedere leerling op zijn eigen tempo werken en heeft iedere leerling genoeg uitdaging.
De lesmodules van GO21 kunnen uiteraard ook gebruikt worden voor de bovenbouw klassen. Uit ervaring zin de lesmodules voor de bovenbouw het meest geschikt om in projectvorm te geven. Voor meer informatie over de mogelijkheden voor de implementatie van Digitale Geletterdheid voor in de bovenbouw, kan het beste contact met ons opgenomen worden.
Je kunt 21 dagen vrijblijvend gebruik maken van het proefaccount.
Het demo-account geeft toegang tot een gedeelte van de lesstof van elke module die we aanbieden. Wanneer je het proefaccount opent krijg je een virtuele rondleiding door het programma Learnbeat en de lesstof. Je kunt de opdrachten en de theorie bekijken. Ook maak je kennis met de verschillende toepassingen die je krijgt als docent. Zo kun je bijvoorbeeld de voortgang van de leerlingen inzien.
Je kunt een proefaccount aanvragen via de website door je gegevens in te vullen. We hebben je naam, emailadres en de naam van de school waar je voor werkt nodig. Vervolgens krijg je de link naar je proefaccount in je mailbox.
Nee, je hoeft geen betaalgegevens door te geven om een proefaccount te krijgen.
Je account wordt stopgezet tenzij je een product van ons afneemt.
Het is zeker mogelijk om de lesstof van GO21 in te zien. Via onze website kun je gratis en vrijblijvend een proefaccount aanvragen.
Onze modules bevatten opdrachten welke beoordeeld kunnen worden door de docent. Daarnaast bevat iedere lesmodule een test jezelf, waarbij getest wordt of de leerling de lesstof van de module begrijpt.