Praktische ICT-vaardigheden

Wat houdt de module Praktische ICT-vaardigheden in?

De module ‘Praktische ICT-vaardigheden’ behandelt de fundamentele digitale vaardigheden die leerlingen hard nodig hebben in de 21ste eeuw.

Daarbij worden de belangrijke programma’s Word/Google docs, PowerPoint/Google presentaties en Excel/Google spreadsheets uitgebreid behandeld in de lessen van ‘ICT-basisvaardigheden’ van GO21. Voor de software van zowel Google als Microsoft bieden we uitgebreid materiaal dat doorloopt van de eerste basis tot geavanceerd gebruik.

ICTBASISVAARDIGHEDEN 1, digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs, lesmateriaal voor leerlingen van de middelbare school

Praktische ICT-vaardigheden leerjaar 1

Na het maken van deze module zijn leerlingen ruim op niveau wat betreft ICT vaardigheden in hun leerjaar. Wij leveren voor dit eerste leerjaar een introductie waarin alle digitale facetten langskomen die nodig zijn om het nieuwe schooljaar degelijk op te starten, namelijk de instaptoets en lessen over wifi, schoolsite, ELO, rooster, mail, Cloud, printen en wachtwoordenbeheer. Daarnaast worden in acht substantiële lessen alle belangrijkste ICT-vaardigheden behandeld. Een leerling leert gestructureerd e-mailen, opslaan in de cloud, teksten bewerken, presentaties maken, spreadsheets ontwerpen, veilig browsen en online vergaderen. Voor Office Online, Office lokaal en Google zijn aparte versies gemaakt waarvan men de relevante versie kan kiezen. Elke functie die een leerling aanleert, staat transparant in stappen met afbeeldingen uitgewerkt én bij elke nieuwe functie staat een ingesproken voorbeeldvideo zodat een leerling in detail kan bekijken en terugvinden hoe iedere functie werkt. 

Praktische ICT-vaardigheden leerjaar 2

Dit jaar gaan leerlingen verder met vaardigheden ontwikkelen volgens de doorlopende leerlijn. Opnieuw staan er uitgebreide lessen klaar voor alle fundamentele kantoorsoftware. Dit leerjaar wordt een scala aan nieuwe vaardigheden behandeld, voortbouwend op de kennis uit jaar 1. Ook hier zijn gedetailleerde instructies en instructievideo’s bij alle opgaven toegevoegd. Daarnaast gaan leerlingen in dit jaar aan de slag met lessen over de computer als apparaat, internetgebruik en online betalingsverkeer.

ICTBASISVAARDIGHEDEN 2, digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs, lesmateriaal voor leerlingen van de middelbare school
ICTBASISVAARDIGHEDEN 3, digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs, lesmateriaal voor leerlingen van de middelbare school

Praktische ICT-vaardigheden leerjaar 3

Het derde leerjaar is een vervolg op het tweede. Leerlingen bouwen nog weer verder op hun kennis en leren nog meer functies te gebruiken in Word, PowerPoint, Excel of de Google-varianten daarvan. Ook hier zijn uitgebreide geschreven en video-instructies toegevoegd. Daarnaast zijn er lessen beschikbaar over computernetwerken, digitale technologie, videobewerking, ICT en gezondheid, cybercrime en infographics.